Tuhle jsem do košíku přihodila hlívu ústřičnou. A dnes se jala na internetu hledat nějaký ten recept. Žádný z těch, do kterých jsem nakoukla, mě zvlášť neoslovil, takže došlo na vlastní invenci. Protože z toho nakonec vzniklo velmi chutné jídlo, které je navíc docela jednoduché a rychlé, zaslouží si zvěčnit v kyberprostoru.
Jestli se nebojíte trochu kalorií navíc kvůli přítomné smetaně, račte číst dál...
Na 4 porce budete potřebovat:
1-2 lžíce másla
1 střední pórek
250-300 g hlívy ústřičné
250 ml smetany ke šlehání (té bez konzervantů)
sůl
parmezán (může, ale nemusí být)
těstoviny (skvěle se hodí třeba Farfalle od Barilly)
Postup:
1. Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody. Vroucí vodu osolte a vsypte požadované množství těstovin (počítejte asi 90-100 g na osobu). Uvařte dle návodu (al dente).
2. Než se začne vařit voda, očistěte pórek, podélně rozpůlte a nakrájejte na půlkolečka. Hlívu nakrájejte na nudličky, nožičky nakrájejte na tenká kolečka a dejte stranou od klobouků.
3. Do hluboké pánve dejte rozpustit máslo a přidejte pórek. Asi 5 minut restujte na mírném až středním plameni, pórek by měl zůstat světlý.
4. Přidejte na kolečka nakrájené nožičky hlívy, promíchejte a restujte dalších asi 5 minut.
5. Přidejte nakrájenou hlívu, promíchejte a po krátkém zarestování přikryjte poklicí a duste asi 10 minut.
6. Zalijte smetanou, ochuťte solí a provařte asi 5 minut. V mezičase si nastrouhejte trochu parmezánu.
7. Hotovou směs smíchejte v hluboké pánvi s těstovinami uvařenými al dente a servírujte posypané parmezánem.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat