neděle 8. ledna 2017

Citrónová babeta - vzpomínka na dětství

Jako malá jsem milovala dvě kupované buchty - citrónovou babetu a makovec. Obě se prodávaly ve vaničkách z alobalu a zmizely přibližně do hodiny poté, co je mamka donesla domů :-). Dlouho jsem pátrala po receptu, který by se oběma dobrotám vyrovnal, nebo aspoň co nejvíce přiblížil. U makovce se mi to ještě nepodařilo, u citrónové babety jsem byla trochu úspěšnější. Poslední vyzkoušenou verzi poskládanou z různých receptů si proto ukládám do své virtuální kuchařky.




Takže pokud jste taky naladěni na citrónovou vlnu...

K odpolední kávě pro 6-8 osob budete potřebovat:

4 žloutky
220 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
100 ml rostlinného oleje
280 g polohrubé mouky
1 bezfosfátový prášek do pečiva
100 ml mléka
šťáva ze 2 citrónů
kůra z jednoho bio citrónu
4 bílky
špetka soli

máslo a hrubá mouka na vymazání forem

2 formy na chlebíček (28x12 cm) nebo jeden vyšší pekáček o rozměrech asi 30x20 cm.

Na polevu:
šťáva z 1 citrónu
moučkový cukr


Postup
  1. Troubu si zapněte na 175°C horkovzduch (nebo můžete použít automatický program na pečení koláče ve formě, jako jsem to udělala já - pak troubu zapínat nemusíte).
  2. Formy(u) si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Bio citrón pečlivě omyjte teplou vodou, osušte a natrouhejte žlutou část kůry. Pak citrón s jedním dalším rozkrojte a vymačkejte šťávu.
  3. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem dejte do mísy u robota a vyšlehejte do pěny. Přidávejte postupně olej a šlehejte, dokud se nerozpustí cukr. Hmota trochu spadne, ale měla by být hladká. Pokud máte jen jednu mísu u robota, hmotu přendejte do větší mísy a mísu a šlehací metlu umyjte (bude se Vám to hodit na rychloakci s bílky).
  4. Do hmoty přidejte mléko, citrónovou šťávu a kůru, stěrkou promíchejte a postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva (promíchejte v misce předem), až bude směs krásně hladká.
  5. Bez velkého zdržování vyšlehejte bílky se špetkou soli a postupně a s citem je vmíchejte do směsi.
  6. Směs rozdělte do forem, uhlaďte stěrkou povrch a dejte do trouby. Pečte asi 45 minut. 
  7. Ke konci zkontrolujte špejlí, zda je babeta upečená a vyndejte z trouby. Po 5 minutách opatrně vyklopte z forem a nechte na mřížce vychladnout.
  8. Babetu můžete pocukrovat, nebo ji ještě "vytunit" citrónovou polevou. Do misky se šťávou z jednoho citrónu postupně přisypávejte moučkový cukr až budete spokojení s konzistencí. Je lepší hustší než řidší, aby Vám z babety všechna nestekla. Pod mřížku si dejte tác nebo alobal. Polevu rozdělte na babetu(y) a nechte zaschnout.


Dobrou chuť!

P.S.: Budu ráda, když mi dáte vědět, jak Vám babeta chutnala :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat