středa 6. listopadu 2019

Narozeninový dort podle Marcely

Dumala jsem, jak nazvat dort, který s úspěchem už pár let peču pro všechny mé nejbližší (a pořád všude slibuju recept). Ale protože by byl titulní název příliš dlouhý a nevypadalo by to úplně dobře, nazvala jsem ho ryze egoisticky "narozeninový dort podle Marcely" :-). Kdyby mi to bylo fuk, jak to bude vypadat, napsala bych, že je to nadýchaný piškotový dort s lehkým krémem z mascarpone, šlehačky, karamelu a ovoce, zdobený čerstvým ovocem a dalšími surovinami dle chuti, nálady a preferencí oslavence. Tak.


A jak jsem k němu přišla? Metodou pokus omyl, zkoušením různých receptů a na základě inspirací z webu. Určitě tu zmíním zásadní recept na korpus, který mě oslovil nejvíc, a dovolím si ho tu zveřejnit tak, jak jsem si ho upravila k obrazu svému. Originál najdete zde. Krém zase vznikl díky nezištné radě jedné úžasně šikovné cukrářky, kterou už dlouhou dobu sleduji na Instagramu. Sice jsem si ho opět trochu poupravila, ale bez jejích tipů by to nebylo "ono". Profil této dobré duše a velmi talentované cukrářky je zde, mrkněte.

Myslím, že na úvod by to stačilo. Jestli se chcete inspirovat, tady je recept s postupem.



Narozeninový dort podle Marcely

aneb

Nadýchaný piškotový dort s lehkým krémem z mascarpone, šlehačky, karamelu a ovoce



Na dort o průměru cca 26-28 cm budete potřebovat:

300 g vajec (asi 5 vajec velikosti L)
180 g cukru krupice
170 g hladké mouky (používám Babiččinu mouku na dorty)
50 g oleje (asi 6 lžic)
kůra z 1/2 citrónu
případně špetka mleté vanilky

Na krém:

500 ml smetany na šlehání (min 33% tuku)
500 g mascarpone
5 lžic cukru
400 g mražených malin (vyzkoušené mám i čerstvé jahody, ale hlasuji pro maliny, jestli vám nevadí semínka)
4-6 plátků želatiny

Na ozdobení:

čerstvé ovoce - jahody, maliny, borůvky
pražené mandlové lupínky nebo čokoládové hoblinky nebo čokoládové kuličky...
nebo čokoládová poleva...

Postup:

Korpus
Nebudu to tu přepisovat a kopírovat, zde je postup popsán dokonale.

Krém
5 lžic cukru krupice nechte rozpustit na karamel (na střední plamen, nemíchat, neodcházet). Když je cukr krásně zkaramelizovaný, nasypte na něj 400 g mražených malin (můžete i méně, jen to bude chuťově méně výrazné). Občas zamíchejte a "vařte" jen tak dlouho, než se karamel pořádně rozpustí (přisypáním malin ztuhne). Vypněte sporák a postupně nechte rozpustit asi 6 plátků želatiny (asi jedno balení dr. OETKER). Nechte vychladnout. Ušlehejte šlehačku (500 ml), postupně na trochu menší otáčky všlehejte 500 g mascarpone a nakonec i maliny.

Vychladlý korpus prořízněte dvakrát, aby byly tři pláty piškotu. Promažte krémem a nechte si i na vrch a boky. Osobně dávám docela dost krému, je lehký, a dort není pak suchý a dusivý. Ráda dělám "nahatý" dort, ale dá se nechat více krému na boky a ozdobit i ty, hodí se třeba opražené mandlové plátky. Je fajn nechat dort pár hodin v chladu, lépe se s ním pak manipuluje a krájí.



Žádné komentáře:

Okomentovat