sobota 4. května 2019

Bublanina s ovocem

Když jsem byla malá, nejčastěji se u nás pekla bublanina. Většinou byla s červeným rybízem, někdy s rebarborou. I když byla na stole celkem často, naštěstí se mi nepřejedla, a je to asi jediná litá buchta z plechu, kterou mám opravdu ráda. Možná i proto, že miluju kyselé ovoce, a i díky němu není takhle buchta nikdy příliš sladká a fádní.


S receptem mé maminky jsem s postupem času trochu pohrála a myslím, že nebudete zklamaní, když ho vyzkoušíte.


Bublanina s ovocem 


Dávka na vysoký plech o rozměrech cca 39 x 29 cm (vnitřní rozměry plechu)


Budete potřebovat:

200 g cukru krupice
60 g másla (nebo jiného tuku, doma jsme ji pekli s domácím sádlem)
2 - 3 žloutky (záleží na velikosti vajec)
200 ml mléka
350 g polohrubé mouky
3/4 prášku do pečiva (z vinného kamene)
špetka soli
2 - 3 bílky
ovoce - ideálně nějaké chuťově výraznější, jako je červený rybíz, josta, rebarbora (množství jsem nikdy nevážila, ale odhadem asi 500 g)

Na drobenku:
50 g hrubé mouky
30 g cukru krupice
30 g  másla


Postup:

  1. Troubu si zapněte na 180°C horní dolní ohřev.
  2. Připravte si ovoce - rybíz opláchněte, nechte okapat a zbavte stopek, rebarboru oloupejte a nakrájejte na centimetrové špalíčky).
  3. Do mísy dejte cukr krupici, máslo/sádlo a žloutky a utřete ručně nebo v robotu do světlé hmoty.
  4. Zatímco robot pracuje, vysoký plech vymažte máslem nebo sádlem a vysypte hrubou moukou. Připravte si také drobenku.
  5. Snižte otáčky robotu na minimum a postupně do hmoty vmíchejte prosátou mouku předem smíchanou s práškem do pečiva a solí, a také mléko. Ideálně přidejte vždy třetinu mouky, pak třetinu mléka, pak opět mouku, mléko, mouku, mléko... Pokud by se vám zdála hmota moc hustá, přidejte trochu mléka (každá mouka saje jinak). Nezapomeňte, že těsto ještě trochu zřídne přidáním ušlehaných bílků.
  6. Bez zbytečné prodlevy ušlehejte z bílků a špetičky soli tuhý sníh a stěrkou ho zlehka vmíchejte do těsta. TIP: S těstem, kde je prášek do pečiva, by se mělo pracovat svižně.
  7. Těsto "vylijte" na plech, stěrkou rovnoměrně rozetřete do asi dvoucentimetrové vrstvy a posypte ovocem a drobenkou.
  8. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut.






Žádné komentáře:

Okomentovat