Bublanina s ovocem
Budete potřebovat:
200 g cukru krupice60 g másla (nebo jiného tuku, doma jsme ji pekli s domácím sádlem)
2 - 3 žloutky (záleží na velikosti vajec)
200 ml mléka
350 g polohrubé mouky
3/4 prášku do pečiva (z vinného kamene)
špetka soli
2 - 3 bílky
ovoce - ideálně nějaké chuťově výraznější, jako je červený rybíz, josta, rebarbora (množství jsem nikdy nevážila, ale odhadem asi 500 g)
Na drobenku:
50 g hrubé mouky
30 g cukru krupice
30 g másla
Postup:
- Troubu si zapněte na 180°C horní dolní ohřev.
- Připravte si ovoce - rybíz opláchněte, nechte okapat a zbavte stopek, rebarboru oloupejte a nakrájejte na centimetrové špalíčky).
- Do mísy dejte cukr krupici, máslo/sádlo a žloutky a utřete ručně nebo v robotu do světlé hmoty.
- Zatímco robot pracuje, vysoký plech vymažte máslem nebo sádlem a vysypte hrubou moukou. Připravte si také drobenku.
- Snižte otáčky robotu na minimum a postupně do hmoty vmíchejte prosátou mouku předem smíchanou s práškem do pečiva a solí, a také mléko. Ideálně přidejte vždy třetinu mouky, pak třetinu mléka, pak opět mouku, mléko, mouku, mléko... Pokud by se vám zdála hmota moc hustá, přidejte trochu mléka (každá mouka saje jinak). Nezapomeňte, že těsto ještě trochu zřídne přidáním ušlehaných bílků.
- Bez zbytečné prodlevy ušlehejte z bílků a špetičky soli tuhý sníh a stěrkou ho zlehka vmíchejte do těsta. TIP: S těstem, kde je prášek do pečiva, by se mělo pracovat svižně.
- Těsto "vylijte" na plech, stěrkou rovnoměrně rozetřete do asi dvoucentimetrové vrstvy a posypte ovocem a drobenkou.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat