čtvrtek 29. března 2018

Medové jidáše

Už druhý rok jsme doma pekli velikonoční jidáše, takže je na čase uložit si recept na blog, ať jdu příští rok najisto :-).

Inspirovala jsem na blogu kucharkaprodceru.cz, jen jsem trochu pozměnila poměry a jednu surovinu. Ze zkušenosti totiž vím, že jiné než poloviční množství droždí skončí zapomenuto v lednici, stejně tak načatá smetana ne vždy najde své uplatnění (včas).




Pokud ještě nemáte svůj osvědčený recept a ještě hledáte...


Medové jidáše


Množství: 

24 kousků

Suroviny:

500 g hladké mouky (Babiččina volba Kynuté těsto je ideální)
250 ml 33% smetany (neměla jsem doma smetanu na vaření, ta byla v původním receptu)
50 ml mléka
70 g másla (pokojové teploty)
80 g cukru krupice
2 žloutky
1/2 kostky droždí (tedy 21 g)
1 lžička soli (asi 4 g)
špetka mletého muškátového květu
kůže z 1/4 chemicky neošetřeného citrónu (jen žlutá část)

Na potření:

1 vejce
2 lžíce medu
1 lžíce másla


Postup:


1. Droždí a lžičku cukru rozmíchejte na kašičku, přidejte asi 100 ml vlažné smetany a poprašte lžící mouky. Nechte vzejít kvásek, mělo by stačit 10-15 minut.
2. Do mísy od robota prosijte mouku, přidejte všechny ostatní sypké suroviny (sůl, cukr, muškátový květ, citrónová kůra) a promíchejte. Přidejte žloutky a máslo. Pokud je máslo tužší, nastrouhejte ho. Přidejte kvásek, zbytek smetany a vlažné mléko a zpracujte v robotu s hnětacím nástavcem asi 10 minut.
3. Těsto, které se krásně odlepuje od stěn mísy, vytvarujte do koule a nechte v míse přikryté fólií kynout asi hodinu. Mělo by asi zdvojnásobit svůj objem. Poté ho vyklopte na pracovní plochu, lehce propracujte a rozdělte na 24 stejných dílků.
4. Každý kus těsta nejdřív vymodelujte do kuličky, pak se budou lépe vyvalovat válečky. Podsypávat netřeba, s těstem se pracuje výborně. Z každého kousku vyválejte "hada" asi 20-25 cm dlouhého a vytvarujte kýžený tvar. Na plech se vejde 12 kousků, takže budete potřebovala dva plechy vystlané pečící fólií nebo papírem.
5. Hotové tvary potřete vejcem rozšlehaným s lžící vody a nechte pod fólií kynout asi 20 minut. Zapněte troubu na 190 °C (horní dolní ohřev).
6. Vykynuté jidáše pomašlujte před vložením do trouby ještě jednou rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut (pokud máte připařování trouby, zapněte ho aspoň na prvních 10 minut). Posledních 5 minut si hlídejte barvu, ke konci to jde dost rychle :-).
7. Med ohřejte a vmíchejte do něj máslo. Jidáše hned po vytažení z trouby potřete medovou směsí. Po chvilce přesuňte na mřížku, kde nechte zcela vychladnout.



Zdroj inspirace a zároveň úžasný článek mé oblíbené blogerky Flo zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat