pátek 29. dubna 2016

Francouzský máslový koláč Chinois

Znáte? Jestli ne, rozhodně ho zkuste. Není to nic extra náročného, ale efekt je dokonalý a chuť naprosto úžasná!




Budete potřebovat...

Těsto
400 g hladké mouky
50 g cukru krupice
90 g másla
100 ml mléka
15 g droždí
2 vejce
špetka soli

Krém
3 žloutky
500 ml mléka
50 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový lusk

Postup

1 . Nejdřív si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, smícháme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple minimálně hodinu kynout. Můžeme použít pekárnu, program na kynuté těsto.

2. V mezičase si připravíme krém. Žloutky s cukrem utřeme do pěny a přimícháme prosátou mouku. V hrnci zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr - ne vanilinový!!!). Až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.

3 . Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme.

4. Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme).

5. Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek. Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout.

6. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu).

7. Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme.

8. Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.

Zdroj: recept jsem převzala z internetu

Žádné komentáře:

Okomentovat