úterý 3. května 2016

Brokolicové "soufflé"

Na FB stránkách Kuchařka pro dceru jsem se nechala inspirovat a dělala dnes k obědu brokolicový nákyp ve stylu "soufflé". Talíře byly dětmi vyluxovány takovou rychlostí, že improvizovaný recept ukládám a posílám do virtuálního světa :-).




Pro 4 umírněné strávníky budete potřebovat:

1 brokolici rozebranou na růžičky, bez košťálu
3 vejce
5 lžic sladké smetany ke šlehání
asi 150 g sýru typu eidam 45% (případně hermelín a kousek eidamu na posypání)
sůl
máslo na vymazání pekáčku
strouhanka na vysypání pekáčku

1. Troubu zapněte na 180 °C horní dolní.

2. Opláchnutou brokolici vložte do vroucí mírně osolené vody a vařte asi 3 minuty, pak prudce zchlaďte (odborně se tomu říká blanšírování).

3. Zapékací misku vhodné velikosti vymažte máslem a vysypte strouhankou (použila jsem velikost cca 24*17 cm).

4. Větší část sýru (nebo celý hermelín) nakrájejte na kostky a spolu s brokolicí rovnoměrně rozložte do pekáčku. Zbylý sýr si nastrouhejte a nechte stranou.

5. Vejce se špetkou soli vyšlehejte do pěny a do hmoty přidávejte postupně smetanu. (Dnes jsem nastrouhala celý sýr a vmíchala větší část nastrouhaného sýru rovnou do vyšlehané hmoty, ale praktičtější bude varianta popsaná v bodě 4.)

6. Vyšlehanou směs nalijte do pekáčku, vložte do trouby a zapékejte asi 20 minut. Pak posypte zbylým nastrouhaným sýrem a dopékejte asi 15-20 minut.
Tip: Čas zapékání je závislý na výšce vaječné hmoty, takže si ho přizpůsobte podle zvolené velikosti zapékací misky a výšce zapékané vrstvy.

7. Podávejte nejlépe s bramborami - vařenými, opečenými, šťouchanými, nebo s kaší.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat