středa 4. května 2016

Dýňový krém se smetanou a chlebovými krutony

Dnešní oběd vznikal tak nějak intuitivně - a hlavně v rychlosti, protože nám měli doma opět vypnout na celý den proud a já měla asi půlhodinu na to, abych připravila dětem něco teplého do žaludku.

V lehkém ranním stresu vznikla krémová polévka z máslové dýně, s šalotkou podušenou na másle, poctivým kuřecím vývarem, zjemněná smetanou, a servírovaná s kopečkem šlehané smetany a chlebovými, na ghí opečenými krutonky (samozřejmě z vlastního kváskového chleba). Ty tedy vznikly až později, když nakonec proud šel, a já nemusela obíhat sousedy s hrncem polévky, abych ji ohřála na starém dobrém plynovém sporáku.




Tady je přibližný recept a o něco přesnější postup, jak na to :-).

Pro 4 umírněné strávníky budete potřebovat:

1 máslová dýně (nebo dýně hokkaido)
1 větší šalotka
2 lžíce ghí nebo másla
asi 120 ml smetany ke šlehání
asi 500 ml kuřecího vývaru (nebo vody) - dýně by měla být akorát potopená

4 krajíce chleba a ghí/máslo na krutony


1. Dýni oloupejte, nakrájejte na kostky. Šalotku nakrájejte nadrobno.

2. V širším kastrolu nebo rendlíku rozpusťte máslo, vsypte pokrájenou šalotku a na mírném ohni nechte probublat minimálně 5 minut. Šalotka by neměla zezlátnout, nebo jen náznakem.

3. Přisypte kostky dýně, krátce zarestujte a zalijte vývarem nebo vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Přidejte asi polovinu množství smetany. Vařte asi 20 minut - do změknutí.

4. Chleba nakrájejte na kostičky a na másle opečte dozlatova.

5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Ochuťte solí, případně zjemněte přidáním lžíce smetany.

6.  Zbytek smetany ušlehejte (pokud nezbyla, můžete použít i zakysanou smetanu).

7. Polévku nalijte do talířů, přidejte lžíci smetany a krutony. Ihned podávejte.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat