úterý 7. června 2016

Pšenično-žitno-špaldový chleba s jogurtem a semínky

Mám novou troubu. Kombinovanou parní, se senzory. Je krásná a stoprocentně chytřejší než já ;-). Podruhé jsem testovala automatický program na pečení chleba. A zdá se, že to docela funguje :-).

Na semínka nejen uvnitř chleba jsem si zatím většinou nechávala zajít chuť, často měla připečenou až spálenou chuť . A to je škoda. Automatický program asi tak "nefajruje" a několikanásobné zapaření trouby ze začátku pečení taky udělá své. Takže hurá, semínka budou křupat i na kůrce!!!




Recept a postup na bochník o váze asi 935 g

1 lžíce kvásku z lednice
60 g žitné chlebové
60 g žitné celozrnné
130 g vody
- nechat 10 -12 hodin (nezapomenout odebrat zpět do lednice na příští pečení!)

- k 250 g kvásku přidat
60 g jogurtu (Hollandia)
225 g vody
230 g pšeničné chlebové
100 g špaldové chlebové
75 g špaldové celozrnné
75 g žitné celozrnné
- promíchat tak, aby se vše spojilo
- přikrýt a nechat proběhnout autolýzu (30-60 minut)

- poté přidat
11 g soli
kmín
15-20 g vody (podle savosti mouky)
semínka (slunečnice, dýně, černý sezam)
- nechat v robotu zpracovat asi 10 minut, až se těsto hezky odlepuje od stěn mísy

- těsto vložit do mísy, kterou předtím vymažete lžící rostlinného oleje a přikrýt
- 2 hodiny zrání (po 40 minutách překládat), pak vytvarovat do ošatky
Poznámka: těsto je díky žitu a špaldě hodně lepivé, ale krotit se dá :-)
TIP: pomůžou buď lehce naolejované ruce, nebo trochu podsypat hladkou moukou - případně obojí
- vložit bochník do žitnou moukou vysypané ošatky  a nechat kynout dle zvyklostí
- po vyklopení na sázecí lopatku s pečicí folií porosit vodou a posypat semínky, ty pak lehce přitlačit
- péct 10 minut na 250°C (zapařit troubu), 5 minut na 220°C, pak trochu vyvětrat troubu a vytáhnout spodní plech na zapařování, a dopékat asi 35 minut na 190°C (v klasické troubě) - no, a pokud máte automatiku, zkuste tu :-)


2 komentáře:

  1. Dnes jsem ho upekla...nemůžu se nabažit...miluju chleba....peču v nové formě s poklopem ,nemusím zapařovat a ta kůrka je superextraspeciál!!! Díky za recept i tento je skvěle vychytaný....jste úžasná a já se Těším na další dobroty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marie, moc děkuji za úžasnou zpětnou vazbu. Je opravdu fajn vědět, že někdo mé recepty zkouší a hlavně, že i fungují! To je pro každého blogera velká motivace! Děkuji! M.

      Vymazat