Podělím se s vámi o recept na můj dnešní počin - ale hlavně ho potřebuji uložit pro sebe :-).
Krůtí kousky v rajčatové omáčce s olivami a bulgurem (2-3 porce)
1 hrnek bulguru (250 ml)
asi 250 g krůtího masa (poslouží třeba krůtí prso, nebo odřezky z porcování krůty, jak tomu bylo dnes u mě)
krájená rajčata (jedna plechovka nebo sklenice)
pasírovaná rajčata (100-200 ml)
1 stroužek česneku
černé olivy bez pecky
olivový olej
oregáno, sušený česnek
sůl
1. Nakrájejte maso na nudličky, lehce osolte.
2. Stroužek česneku nasekejte na drobno, v hlubší pánvi (třeba wok pánev je ideální) rozpalte olivový olej, a česnek jemně orestujte a vyhoďte. Do pánve přidejte maso a orestujte ze všech stran. Maso pustí šťávu, míchejte tak dlouho, až se všechna vypaří, a kousky se pěkně opečou. Kousky vyndejte do nádoby s poklicí.
3. Mezitím, co opékáte maso, dejte vařit 0,5 l vody, a do lehce osolené vroucí vody vsypte bulgur. Povařte 2 minuty, vypněte plotýnku, a nechte pod pokličkou dojít 20 minut (nebo dle návodu).
4. Do pánve se zbytkem oleje přidejte krájená rajčata, pasírovaná rajčata, oregano, a případně trochu sušeného česneku, provařte 5-10 minut. Přidejte zpět maso, a poduste 10-15 minut. Ke konci přidejte nakrájené olivy, a dochuťte dle libosti. (A při psaní mě napadla obměna - přidat další stroužek česneku těsně před rajčaty - ten už v jídle zůstane a chuť omáčky bude výraznější.)
5. Uvařený bulgur rozprostřete po talíři, do důlku uprostřed naservírujte horkou směs rajčat, krůtího masa a oliv.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat