čtvrtek 22. března 2018

Špaldoto s pečenou červenou řepou, ořechy a grilovaným sýrem halloumi

Dnes jdu s kůží na trh s jídlem, které vznikalo víceméně bez konceptu a tak nějak samo :-). A dopadlo tak dobře, že ho budu drze prezentovat hned po jeho premiéře a vybízet ty z vás, co se nebojí jídel, kde použité suroviny pořád chutnají tak nějak "původně", abyste se mým pokusem inspirovali.



Začalo to jednou zapomenutou řepou...

Špaldoto s pečenou červenou řepou, ořechy a grilovaným sýrem halloumi


Množství:
pro 3 umírněné strávníky

Suroviny:
1 větší červená řepa (asi o velikosti grapefruitu)
olivový olej
med - 1-2 polévkové lžíce
citrónová šťáva - 1-2 polévkové lžíce
hrst jader vlašských ořechů
1 hrnek* broušené pšenice špaldy (kupovala jsem ji v Lidlu, ale dá se sehnat i ve zdravé výživě)
špetka soli
balení sýru halloumi s mátou (opět jsem ulovila v Lidlu)
*) hrnek používám o objemu 250 ml

Postup:

1. Řepu uvařte v tlakovém hrnci (asi 20 minut) a zatímco chladne, zapněte troubu a předehřejte ji na 180 stupňů (horkovzduch). Nechte řepu vychladnout tak, abyste ji mohli oloupat. Nakrájejte na kostičky (spíše menší, 1x1 cm je už moc).
2.  Pekáček vymažte lžící olivového oleje a nasypte na kostičky nakrájenou řepu. Pocákejte medem a citrónovou šťávou, posypte na kousky nalámanými ořechy. Všechny suroviny promíchejte a nechte asi 20 minut péct, občas obracečkou prohrábněte, aby se nic nepřipálilo.
3. V mezičase si uvařte podle návodu špaldu. Přebytečnou vodu slijte.
4. Uvařenou špaldu přesypte k pečené řepě do pekáčku, promíchejte a nechte ještě asi 10 minut dopéct a spojit chutě, případně ještě dochuťte solí a citrónovou šťávou.
5. Sýr halloumi nakrájejte na max. centimetrové plátky a na grilovací pánvičce opečte na troše olivového oleje z obou stran.

Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat