čtvrtek 22. března 2018

Špaldoto s pečenou červenou řepou, ořechy a grilovaným sýrem halloumi

Dnes jdu s kůží na trh s jídlem, které vznikalo víceméně bez konceptu a tak nějak samo :-). A dopadlo tak dobře, že ho budu drze prezentovat hned po jeho premiéře a vybízet ty z vás, co se nebojí jídel, kde použité suroviny pořád chutnají tak nějak "původně", abyste se mým pokusem inspirovali.



Začalo to jednou zapomenutou řepou...

Špaldoto s pečenou červenou řepou, ořechy a grilovaným sýrem halloumi


Množství:
pro 3 umírněné strávníky

Suroviny:
1 větší červená řepa (asi o velikosti grapefruitu)
olivový olej
med - 1-2 polévkové lžíce
citrónová šťáva - 1-2 polévkové lžíce
hrst jader vlašských ořechů
1 hrnek* broušené pšenice špaldy (kupovala jsem ji v Lidlu, ale dá se sehnat i ve zdravé výživě)
špetka soli
balení sýru halloumi s mátou (opět jsem ulovila v Lidlu)
*) hrnek používám o objemu 250 ml

Postup:

1. Řepu uvařte v tlakovém hrnci (asi 20 minut) a zatímco chladne, zapněte troubu a předehřejte ji na 180 stupňů (horkovzduch). Nechte řepu vychladnout tak, abyste ji mohli oloupat. Nakrájejte na kostičky (spíše menší, 1x1 cm je už moc).
2.  Pekáček vymažte lžící olivového oleje a nasypte na kostičky nakrájenou řepu. Pocákejte medem a citrónovou šťávou, posypte na kousky nalámanými ořechy. Všechny suroviny promíchejte a nechte asi 20 minut péct, občas obracečkou prohrábněte, aby se nic nepřipálilo.
3. V mezičase si uvařte podle návodu špaldu. Na jeden díly špaldy se udávají dva díly vody. Od bodu varu vařte špaldu na mírném plameni asi 20 minut. Přebytečnou vodu slijte.
4. Uvařenou špaldu přesypte k pečené řepě do pekáčku, promíchejte a nechte ještě asi 10 minut dopéct a spojit chutě, případně ještě dochuťte solí a citrónovou šťávou.
5. Sýr halloumi nakrájejte na max. centimetrové plátky a na grilovací pánvičce opečte na troše olivového oleje z obou stran.

Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat