sobota 21. ledna 2017

Skořicovo-ořechový trhací chlebíček

Včera se mi kamarádka zmínila o trhací buchtě, kterou často peče. A divila se, že ji neznám. Poprosila jsem ji tedy o odkaz na recept. No už chápu, proč se divila - protože je FAKT dobrá :-).

Ale pěkně od začátku. Mrkla jsem na recept. A protože bych to nebyla já, kdybych si nejdřív neudělala vlastní průzkum dostupných receptů, tak jsem tak učinila a vznikla moje dnešní prvotina. A protože jsem si recept poupravila, změnila jsem trochu i název - je mi tak nějak bližší. A hlavně se spíše blíží originálu v angličtině, kde téhle lahodě říkají Pull-Apart Bread.



Ať už se ta dobrota jmenuje jakkoli, pokud jste o ní ještě neslyšeli, nebo znáte jen její slanou podobu, zkuste mrknout na můj recept - třeba vás zaujme.


Skořicovo-ořechový trhací chlebíček


Dávka na formu o rozměrech cca 28 x 11 cm (vnitřní rozměry formy).


Těsto:

60 g másla
85 g mléka
320 g hladké mouky (hladká mouka na kynutá těsta Babiččina volba funguje skvěle)
40 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
30 ml vody
2 větší vejce pokojové teploty
půl lžičky soli

Náplň:

60 g rozpuštěného a lehce zchladlého másla
100 g třtinového cukru
2 lžíce skořice
80-100 g sekaných (mletých) vlašských ořechů - vůbec nevadí, pokud budou s kousky, ba právě naopak

Postup:


1. Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte máslo, vše zahřejte jen tak, aby se máslo rozpustilo.

2. Mouku prosijte do mísy, udělejte důlek a do něj nalijte vlažnou směs mléka a másla. Do směsi rozdrobte droždí, přidejte asi 10 g cukru a trochu promíchejte (jen po povrchu mouky). Poznámka: podobně se připravuje omládek. Přikryjte utěrkou a nechte asi 15 minut pracovat.

3. Pokud uvidíte, že droždí začalo pracovat (moc nenabyde, ale začne bublinkovat), přidejte vejce, zbytek cukru, sůl a vodu. V robotu nechte hníst asi 10 minut.




4. Hladké těsto lehce poprašte moukou, mísu přikryjte a nechte asi hodinu kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.




5. Připravte si směs cukru a skořice, rozpusťte máslo, nasekejte (namelte) ořechy. Formu si vymažte máslem, a pokud nemáte zaručeně nepřilnavý povrch, vysypte navíc hrubou moukou.

6. Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu (vál) a vyválejte z něho obdélník asi 30 x 50 cm. Těsto potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem se skořicí a ořechy. Rádýlkem rozdělte na polovinu, a každou pak ještě na třetiny (budete mít 6 pruhů). Pruhy poskládejte na sebe a rozdělte na 6 dílů. Ty pak poskládejte kolmo (za sebou) do formy. Vsuvka: tuto část jsem opomněla zdokumentovat, zkusím to napravit při příštím pokusu. Kdyby to nebylo jasné, mrkněte na odkazy dole. 

VARIANTA, kterou jsem zvolila poprvé já: těsto můžete rozdělit rovnou na 6 x 6 dílů, ale počítejte s tím, že část náplně při skládání do formy trochu vypadne. Což není až takový problém, náplň jsem přisypala mezi vrstvy a navrch chlebíčku - ten jsem pocákala zbytkem másla (pokud vám nezbude, nic se neděje).



7. Formu vložte do igelitky a nechte asi 45 minut kynout. Asi po půl hodině si zapněte troubu na 180°C horní dolní, aby byla dost vyhřátá.



8. Vykynutý chlebíček vyjměte z igelitky a pečte na roštu v dolní třetině trouby asi 35-40 minut. Pokud bude rychle hnědnout, přikryjte povrch alobalem.



9. Po upečení nechte chladnout ve formě, asi po 15 minutách opatrně vytáhněte (má tendenci se rozpadat, což je pochopitelné a vlastně i žádoucí pro lepší servírování) a nechte vychladnout na mřížce. I když v jednom receptu se doporučuje konzumace lehce prochladlého chlebíčku, osobně mi chutná nejvíc zcela vychladlý.




ALTERNATIVA: místo cukru se skořicí můžete posypat plát těsta směsí mletého máku s cukrem a skořicí.

Dobrou chuť.

Inspirace: recept z blogu Laskominy od Maryny, recept z blogu Joy the Baker a další

2 komentáře:

  1. Tak tudleten trhací chlebíček určitě zkusím, jen mám trošku problém s tím jak ho mám poskládat do pekáče, tak nějak jsem se v návodu ztratil při druhém krájení na 6 dílů 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, Láďo, tak snad ses už našel ;-). Ty si určitě nějak poradíš! Dej pak vědět, jak koláč chutnal. Díky, M.

      Vymazat