úterý 23. srpna 2016

Minestrone s cuketou a červenou čočkou

Zeleninou polévku původem z Itálie jsem začala vařit před pár lety podle Itala v kuchyni. Protože jsem ale měla hodně malé děti, které by fazole v původním receptu asi nezvládly, nahradila jsem je červenou čočkou a recepturu si postupně doladila podle osobních preferencí. Předkládám tedy moji osvědčenou verzi vhodnou i pro malé děti (a děti ji milují - aspoň ty moje). Jen předesílám, že této polévky vařím vždy víc, než se sní během jednoho stolování, odhadem je to množství asi pro 6 osob.







Takže jdeme na to.

Budete potřebovat:

1 šalotku nebo menší cibuli
2 větší mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
3 větší brambory
1-2 menší cukety (cca 300 g)
plechovku sekaných rajčat
1/2 hrnku červené čočky (může být i víc)
(sušená saturejka)
3-4 lžíce olivového oleje
sůl
parmezán (může, ale nemusí být)


1. Šalotku nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nakrájejte na kostky (velikost zeleniny přizpůsobuji dětem, jinak si můžete ušetřit krájení a nakrájet mrkev třeba na kolečka nebo půlkolečka). Řapíkatý celer zbavte vláken a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Brambory oloupejte.

2. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky. Trochu ji posolte a nechte ji stranou trochu vydýchat. Přiznám se, že někdy tento krok vynechávám, protože používám malé cukety. Ale dočetla jsem se někde v kyberprostoru, že cuketa se tak zbaví případné hořkosti, takže předávám moudro dál :-).

3. Červenou čočku několikrát propláchněte a dejte vařit. Můžete přisypat špetku sušené saturejky. Vařte do změknutí - asi 10 minut.

4. Jakmile je čočka na sporáku, v širším kastrolu nebo rendlíku (používám litinový o průměru 24 cm) zahřejte olivový olej, vsypte pokrájenou šalotku a na mírném ohni nechte probublat asi dvě minuty. Šalotka by neměla zezlátnout.

5. Přisypte mrkev a celer, a restujte asi 5 minut. V mezičase nakrájejte na kostičky oloupané brambory a přidejte je do hrnce. Restujte dalších asi 5 minut, ale opatrně - nic by nemělo výrazněji chytat barvu. Zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Přikryjte poklicí a trochu zvyšte "plamen". Jakmile polévka chytne var, přidejte sekaná rajčata a po dalších asi 5-10 minutách cuketu. Trochu osolte. Vařte dalších asi 10-15 minut - prostě do změknutí brambor. Ke konci přidejte scezenou uvařenou čočku. Časy jsou orientační, nevařím se stopkami :-).

6. Část polévky můžete rozmixovat ponorným mixérem. Nekomplikuji si to odebíráním do extra hrnce, prostě párkrát zmáčknu pulzní tlačítko na tyčáku. Dochuťte solí, je-li třeba.

7. Pokud nechcete striktně veganskou nebo batolecí verzi, nastrouhejte si teď trochu parmezánu.

8. Polévku nalijte do talířů, pokapejte kvalitním olivovým olejem, případně posypte parmezánem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat